Aktualności

Oświadczenie Zarządu Głównego PTI w sprawie Europejskiego Certyfikatu Umiejętności Komputerowych (ECDL)

Zarząd Główny PTI wydał oświadczenie, w którym stwierdza m.in.:

Polskie Towarzystwo Informatyczne jest jedynym w Polsce operatorem Europejskiego Certyfikatu Umiejętności Komputerowych ECDL, które to zadanie realizuje zgodnie z zapisami Statutu i na podstawie licencji Europejskiej Fundacji ECDL pod patronatem CEPIS, którego PTI jest członkiem.”

Zarząd Główny PTI stwierdza, że nie ponosi żadnej odpowiedzialności za pojawiające się ostatnio komercyjne i prywatne inicjatywy próbujące stworzyć certyfikat umiejętności komputerowych w deklaracjach podobny do systemu certyfikacji ECDL, pozbawiony jednak najważniejszych cech certyfikatów ECDL

Informujemy naszych partnerów i egzaminatorów, a szczególnie osoby wybierające system certyfikacji odpowiedni dla swoich oczekiwań i umiejętności, że takie inicjatywy nawet jeśli w ich propagowanie są zaangażowani członkowie PTI, jak np. kol. Marek Miłosz i inni członkowie PTI wcześniej kojarzeni z ECDL, nie są inicjatywami w jakikolwiek sposób wspieranymi przez Polskie Towarzystwo Informatyczne, nie mają także wsparcia Europejskiej Fundacji ECDL. Ich podobieństwo do systemu ECDL, nawet jeśli jest zamierzone przez osoby oferujące te systemy, nie gwarantuje certyfikowania umiejętności i uznawania międzynarodowego certyfikatu na poziomie akceptowalnym w systemie ECDL."